תשובות לעשרים ש"ט – 04/03/2022

תשובות לעשרים שאלות טובות – מס' 90

  1. מה קבעה פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב המכונה "רוו נגד ווייד" Roe vs] Wade]? (תשובה: פסיקה זו קבעה כי איסור כל חוק האוסר על הפלות נוגד את חוקת ארה"ב)
  2. מה הקשר בין נילס הולגרסון לבין סנטה קלאוס? (תשובה: יעדו של נילס במסעו עם אווזי הבר הוא מחוז לפלנד בצפון שוודיה ומשם, לפי הפולקלור הנוצרי, מגיע סנטה קלאוס)
  3. איזה קבוצה אתנית בישראל מדברת בשפה האדיגית? (תשובה: הצ'רקסים, האדיגית היא שפה קווקזית שמקורה במדינת אדיגיה שברוסיה)
  4. איזה סרט ישראלי מפורסם מתחיל בדיאלוג בין שתי דמויות העומדות בשדה תעופה ואומרות: "- תיירים או עולים? – חצי חצי. – נו, זה יהיה יום…"? (תשובה: סלאח שבתי, סרטו של אפריים קישון משנת 1964)
  5. מה הם: 'החיים הוראות שימוש', 'איזה טוסטוס קטן עם כידון מצופה כרום בקצה החצר' ו'סיפורים מאליס איילנד'? (תשובה: ספרים מאת הסופר היהודי-צרפתי, ז'ורז' פרק – מהחשובים והמקוריים בסופרי אירופה במאה העשרים שאתמול צוינו 40 שנה למותו)
  6. בהיסטוריה של ארה"ב, מה מכונה 'שוק וולקר' [Volcker shock]? (תשובה: במרץ 1980 הקפיץ נגיד ההבנק המרכזי של ארה"ב, פול וולקר, את הריבית לשיעור של 20% ובכך פגע אנושות בכוחות היצור ובמעמד העובדים במדינה. נהוג לראות בארוע זה את המעבר מכלכלה קיינסינית לכלכלה ניאו-ליברלית במדינה זו)
  7. באיזה שם מוכרת יותר חנה גת? (תשובה: חנה גת הוא שמה של הזמרת אילנית)
  8. מה המשמעות המילולית של המילה "שמאלץ" ביידיש? (תשובה: שמאלץ הוא שומן עוף [תרנגול או ברווז] מזוכך המשמש במטבח של יהודי מזרח אירופה)
  9. מהי 'שמש חצות'? (תשובה: תופעת טבע המתרחשת בחודשי הקיץ בקטבים של כדור הארץ, בה השמש נראית בשעת חצות הליל. לתופעה ההפוכה קוראים 'ליל קוטב' והיא מתרחשת כאשר בשיא החורף לא נראית השמש לכל אורך שעות היממה)
  10. בשירו של מאיר אריאל, ' ארול', מה הכינוי של "צילה נ."? (תשובה: צילה נ. התמנונית)
  11. מה משותף לחלוץ הכדורגל האגדי, אנדריי שבצ'נקו, ולסופר הדגול, ניקולאי גוגול? (תשובה: שניהם ממוצא אוקראיני)
  12. מי הדמות בתמונה שבקישור? (תשובה: הסופר העברי אורי ניסן גנסין)
  13. מה הוא הרקע ההסטורי לעלילת סרטו של צפל ישורון [1982], 'נועה בת 17'? (תשובה: הפילוג בקיבוץ המאוחד בתחילת שנות החמישים)
  14. בחוג הארקטי שמקיף את הקוטב הצפוני, מהי המשמעות המילולית של המילה 'ארקטי'? (תשובה: מקור המילה ארקטי ביוונית [Arktikos] ומשמעותה היא 'דוב'. השם ניתן לה בשל המיקום של מערכת הכוכבים 'הדובה הגדולה' מעל הקוטב הצפוני)
  15. מה הקשר בין מכשיר הטלפון לבין יחידת המידה 'דציבל'? (תשובה: יחידת המידה דציבל, המשמשת בדר"כ למדידת עוצמת קול, קרויה על שמו של ממציא מכשיר הטלפון, אלכסנדר גרהם בל שאתמול צוין יום הולדתו)
  16. בשנת 1985 הוקלט בישראל, בהשתתפות זמרים רבים, השיר "עם אחד עם שיר אחד", לשם גיוס כספים עבור נכים ומוגבלים. בהשראתו של איזה שיר הוא הוקלט? (תשובה: השיר 'We are the world' שהוקלט בשנת 1984 בארה"ב בהשתתפות זמרים רבים ונועד לגיוס כספים למען נפגעי הבצורת באתיופיה)
  17. מה פירוש הביטוי העברי "כִּלְחֹךְ הַשּׁוֹר"? (תשובה: במקור התנכ"י משמעותו לחסל משהו עד שלא נותר ממנו כלום. בספרות העברית שלאחר מנדלי מוכר ספרים משמעות הביטוי היא: השכם בבוקר)
  18. בספרה של סלמה לגרלוף, "מסע הפלאים של נילס הולגרסון ואווזי הבר", רוכב הגיבור על גבי האווזים עד אזור המכונה 'לפלנד'. היכן הוא נמצא? (תשובה: לפלנד נמצאת בקצה הצפון מערבי של יבשת אירופה, בצפונן של המדינות הסקנדינביות: שוודיה, נורווגיה ופינלנד)
  19. מה משותף לסרטים הישראלים: 'אביבה אהובתי', 'מנתק המים' ו'פנתר לבן'? (תשובה: עיקר עלילתם מתרחשת בטבריה)
  20. איזה שיר עברי מתחיל כך? (תשובה: 'שיר הפרחה' של עפרה חזה)

המכה ה-21 (שאלה שאי אפשר לענות עליה)

עם מי חלק ש"י עגנון את פרס נובל לספרות בו זכה בשנת 1966? (תשובה: עם המשוררת והמחזאית היהודיה נלי זק"ש. הם מהבודדים בהיסטוריה שחלקו פרס נובל לספרות)